Unde te angajezi în 2024, locurile de muncă disponibile. Ce s-a întâmplat cu telemunca
Piața muncii din România se află într-o continuă schimbare, iar datele recente de pe platforma de recrutare eJobs arată evoluții semnificative în ceea ce privește locurile de muncă.
Cu peste 26.000 de joburi postate începând din primele zile ale anului, se observă o creștere a cererii pentru locuri de muncă la birou, dar și o schimbare notabilă în sectorul joburilor remote.
Locurile de muncă remote încep să se rărească
Aproape 5% dintre joburile publicate în această perioadă sunt de tip remote, reprezentând o scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut.
Conform declarațiilor lui Bogdan Badea, CEO eJobs, tendința pentru anul 2024 pare să se îndrepte către o întoarcere la birou sau, cel puțin, o tranziție de la remote la un model de lucru hibrid.
Studiul arată, de asemenea, că din cele peste 1.200 de locuri de muncă remote deschise în luna ianuarie, jumătate au fost postate de angajatorii din sectorul call-center/BPO.
Companiile de asigurări ocupă a doua poziție, cu un sfert din joburi, iar restul se distribuie în domenii precum IT/telecom, servicii, educație/training, financiar/bancar și advertising/marketing PR.
Comparând cu aceeași perioadă a anului precedent, ierarhia domeniilor care oferă joburi remote s-a modificat.
Dacă în 2023, asigurările se aflau pe primul loc, urmate de IT/telecom, advertising, retail, media/internet, și abia apoi call center/BPO, în 2024, call center-ul și BPO ocupă prima poziție.
Aproximativ trei sferturi dintre joburile remote se adresează candidaților entry-level, iar procentul aplicărilor pentru astfel de poziții este în creștere.
Studiul arată că această categorie de candidați este mai interesată să lucreze de acasă, uneori pentru a avea posibilitatea de a desfășura și un al doilea job.
Salariu mediu de 5.000 de lei pentru cei care lucrează remote
Conform datelor furnizate de Salario, comparatorul salarial al eJobs, salariul mediu net pentru cei care lucrează remote în România se situează la 5.000 de lei pe lună.
Este important de menționat că modul de lucru, fie el remote sau la birou, nu influențează în mod necesar salariul oferit la angajare.
Cu toate acestea, cei care lucrează exclusiv de acasă pot pierde unele dintre beneficiile extrasalariale oferite celor care vin la birou, cum ar fi decontarea transportului, masajul la birou, prânzul oferit de angajator sau alte tipuri de stimulente oferite în interiorul spațiului de lucru.
În contextul actual, cu peste 26.000 de joburi disponibile pe eJobs, tendințele pieței muncii arată că munca remote rămâne o opțiune atrăgătoare pentru mulți candidați, în ciuda creșterii cererii pentru locuri de muncă la birou.